Според официален документ френските власти взели ромите на прицел
Според официален документ френските власти взели ромите на прицел / Sofia Photo Agency

Френски служители твърдят, че не са взимали на прицел ромите като етническа група в акциите си това лято срещу незаконни лагери на "пътуващи хора", но документ на вътрешното министерство сочи нещо друго, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Българската телеграфна агенция.

В министерска наредба, предназначена за регионалните полицейски префекти, която Франс прес публикува първа, се казва, че 300 незаконни лагера трябва да бъдат разчистени до три месеца, като "приоритет са тези на ромите". Документът с дата 5 август е в унисон с по-ранен документ с дата 24 юни - преди президентът Никола Саркози да произнесе речта си в Гренобъл, в която обеща да разчисти нелегални лагери на т.нар. от французите "пътуващи хора". В първия документ не се споменават изрично ромите, а се говори като цяло за нелегалните лагери, много от които са населени от френски граждани, включително роми.

Миналата седмица пред Европейския парламент, осъдил изгонването на румънци и българи с изтекли визи и най-вече роми. Франция отвърна чрез министъра на имиграцията Ерик Бесон, че не е предприемала специфични действия срещу ромите. Бесон каза, че Франция не извършва колективно експулсиране и че на ромите не се гледа като на роми, а като на граждани на родната им страна. Документът на вътрешното министерство обаче ясно посочва ромите като приоритет при разчистването на лагерите.

След речта на Саркози в Гренобъл около 1000 роми бяха прогонени от Франция или я напуснаха срещу парични помощи. Много от тях казаха, че възнамеряват да се върнат във Франция, която е по-богата от Румъния и България и където те твърдят, че ще могат да живеят по-добре, отколкото в родината си, пише "Ню Йорк таймс".

Франция от години експулсира роми. Миналата година тя върна около 10 000 роми в Румъния и България, но при доста по-малко медийно внимание. Румънците са най-голямата група, експулсирана от Франция. Почти всички от екстрадираните румънци са роми.