Спонтанна стачка на белгийски машинисти след жп катастрофата
Спонтанна стачка на белгийски машинисти след жп катастрофата / снимкa: Reuters

Френските власти изразиха съпричастността си с Белгия по повод вчерашната железопътна катастрофа край град Хале, близо до Брюксел, при която по неокончателни данни са загинали 18 души и 125 са ранени, предаде Франс прес.

С болка научих за ужасната влакова катастрофа в Хале, хвърлила в траур страната ви, се казва в писмо на френския президент Никола Саркози до краля на Белгия Албер Втори, цитирано от Елисейския дворец.

От името на френския народ и от свое име искам да изкажа искрени съболезнования и да ви уверя в дълбоката солидарност между страните ни в това изпитания, посочва Саркози.

Френският външен министър Бренар Кушнер също засвидетелства скръбта си за жертвите на катастрофата. Франция изразява съчувствие и дълбока съпричастност  към белгийските власти и народ, застигнати от тази трагедия, се казва в изявление на министъра.

Машинисти от белгийската железопътна компания Ес Ен Се Бе започнаха днес спонтанна стачка, предизвикана до голяма степен от трагичния инцидент, при който освен 17 пътници загина и техен колега.

Стачката в множество железопътни депа, главно във френскоезична Валония - Лиеж, Намюр и Шарлероа - заплашва сериозно да затрудни движението в цялата страна и да засегне и международните връзки в района. Стачниците са недоволни от условията на труд, които крият рискове от инциденти като вчерашния челен удар между два влака край Хале - една от най-тежките железопътни катастрофи в историята на Белгия, пише БТА.

Макар разследването да е едва в началото си, вече бе изказана хипотезата, че единият от машинистите не е спазил червения сигнал на семафора. След катастрофата трафикът, особено между Париж и Брюксел, бе силно затруднен, а движението на международните високоскоростни влакове "Талис" и "Евростар", особено от и до Брюксел, още не е възобновено.