Сомалийски ислямисти призовават пиратите да освободят саудитския танкер
Сомалийски ислямисти призовават пиратите да освободят саудитския танкер / снимкa: БГНЕС

Сомалийската ислямистка организация "Аш Шабаб" призова днес пиратите, пленили саудитски супертанкер на 15 ноември, да го освободят. "Ако пиратите искат мир, по-добре да освободят супертанкера", заявил пред Франс прес шейх Ахмед, говорител на бунтовници от "Аш Шабаб" за района на пристанищния град Харардере, където беше отвлечен корабът.

В четвъртък пиратите поискаха откуп от 25 милиона долара, за да освободят "Сириус Стар", който пренася петрол за 100 милион долара.

Шабабите, които контролират голяма част от Сомалия, през последните дни струпват сили около Харардере. Те осъдиха пиратството, което смятат за обида на исляма. Представител на пиратите на сушата заявил пред Франс прес, че всички сомалийци "хранят дълбоко уважение към светото кралство Саудитска Арабия". "Нямаме нищо против тях, но за нещастие това, което се случи е само бизнес за нас и се надявам, че саудитците ще го разберат", заявил пиратът.

Според местни жители шабабите са разделени в позицията си към отвличането на саудитския танкер и някои ислямистки бойци са заинтересувани от подялба на евентуалния откуп.