Случаите на незаконно влизане в Шенгенското пространство са намалели наполовина
Случаите на незаконно влизане в Шенгенското пространство са намалели наполовина / снимка: DarikNews.bg, архив

За периода април-юни 2012 година са засечени около 23 000 незаконни преминавания на границите на Шенгенското пространство. Това съобщи Европейската комисия, като се позова на данните от втория доклад за наблюдение на контрола на пространството, предаде БТА.

Данните отчитат спад на случаите на незаконно навлизане с 44 процента спрямо същия период от 2011 година в разгара на Арабската пролет. На сухопътните граници между Гърция и Турция е отчетено увеличение от 29 на сто на подобни случаи. Над половината от случаите са били засечени в този граничен сектор, който остава основна входна точка за незаконната миграция към ЕС. След пренасочването на около 1800 души гранична охрана (операция "Щит") през август 2011 година, контролът на този граничен сектор е бил значително подобрен и гръцките органи са съобщили за рязък спад на незаконните преминавания на границите.

Комисията отбелязва, че Шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани да пътуват без контрол по вътрешните граници на ЕС. В обхванатия от доклада 6-месечен период контролът на вътрешните граници е бил въведен отново от две държави. Едната от тях е Испания (от 28 април до 4 май 2012 г. за срещата на Европейската централна банка в Барселона). По сухопътната граница с Франция и на летищата в Барселона и Херона са били проверени 669 385 души, на 68 от които е било отказано влизане. В Полша границите са били възстановени от 4 юни до 1 юли през 2012 г. за европейското първенство по футбол (по вътрешните граници на Полша са били проверени 28 980 души, на 22 е било е отказано влизане, а 15 са били задържани).

В няколко от участващите държави са били направени проверки на място за правилното прилагане на правилата (чрез механизма за оценка по Шенген) относно: морските граници (в Естония, Латвия, Литва, Малта, Полша и Словения), полицейското сътрудничество (в Унгария, Словакия, Чехия и Полша), въздушните граници (в Естония, Латвия и Литва), защитата на данните (в Естония, Латвия, Литва, Малта и Словения), по Шенгенската информационна система (в Дания, Исландия и Норвегия), както и по визовите въпроси (в Латвия и Литва). При тези оценки не са били установени пропуски, които биха наложили незабавни действия от страна на ЕК.

През септември миналата година комисията оповести решението си да оценява два пъти годишно работата на Шенгенското пространство. Тези доклади осигуряват основа за дебат в Европейския парламент и в Съвета на ЕС.