Японските спасители се бориха с проливни дъждове, блокирани пътища и вторични трусове след мощното земетресение, което уби най-малко 73 души и остави десетки хиляди без ток и течаща вода, предаде АФП.

В цялата префектура Ишикава на главния остров Хоншу звучат сирени, а спасителните автомобили се опитват да се справят с пътищата, блокирани от скали и паднали дървета.

Полуостров Ното беше най-силно засегнат от земетресението с магнитуд 7,5 на 1 януари, а пристанищни градове като Ваджима и Судзу приличаха на военни зони с улици от кал, сринати къщи и потънали лодки.

"Никога няма да мога да се върна там. Сега там не може да се живее", казва 75-годишната Йоко Демура от приюта в град Нанао, където отишла, след като домът ѝ бил превърнат в развалини. "Това ме натъжава и ще ми липсва", каза тя.

Расте броят на жертвите на земетресението в Япония, има опасност от свлачища

В един от градовете в района на Судзу "почти няма запазени къщи", каза кметът на общината Масухиро Изумия.

"Около 90 % от къщите в този град са напълно или почти напълно разрушени... ситуацията е наистина катастрофална", каза той според телевизионния оператор TBS.

Регионалното правителство потвърди, че 73 души са загинали, а близо 400 са ранени, но се очаква броят на жертвите да нарасне.

Повече от 33 400 души се намират в убежища, а най-малко 200 сгради са се срутили.

Около 30 000 домакинства все още са без ток в префектура Ишикава, съобщиха от местната енергийна компания, а над 110 000 домакинства са останали без течаща вода.

"Изминаха повече от 40 часа от бедствието. Получихме много информация за хора, които се нуждаят от спасяване, и има хора, които чакат помощ", заяви министър-председателят Фумио Кишида след заседание на спешната работна група.

Той добави, че броят на военните, изпратени в района, е удвоен, като са изпратени и повече спасителни кучета.

В региона са пристигнали много храна и спешни материали, но доставката им до общините е затруднена от пътните условия, съобщиха регионалните власти.
"Линиите ни на живот са прекъснати", казва Юко Окуда, 30-годишен, от евакуационен център в град Анамизу, по крайбрежието от Сузу.

"Електричество, вода и газ - всичко. И тъй като продължават да се случват вторични трусове, къщата ни може да се срути всеки момент", казва тя.
БГНЕС