След 40 години Великобритания ще стане най-населената страна в Европа
След 40 години Великобритания ще стане най-населената страна в Европа / снимка: Reuters

До 2050 г. Великобритания ще стане най-населената страна в Европа, изпреварвайки Франция и Германия, пише днес британският "Дейли телеграф", като се позовава на демографско проучване.

Населението на Обединеното кралство ще възлиза на 77 милиона спрямо днешните 62,2 милиона. Това е прираст от 24 процента, твърди в Демографското справочно бюро - организация в САЩ, която доставя данни на правителства и институции по света. Така Великобритания ще има повече население от това на Франция и Германия, което се предвижда да бъде 70 и съответно 71,5 милиона в средата на века.

Темпото на прираста на британското население през следващите 40 години е далеч по-високо от която и да било друга страна в Европа, посочва "Дейли телеграф". Вестникът изчислява, че допълнителните 15 милиона британци се равняват на сбора от днешното население на Глазгоу, Бирмингам, Манчестър, Лийдс и Ливърпул, взети заедно.

Населението във Великобритания започна рязко да расте през последните няколко години. Майките имигрантки са причина за половината от прираста в ражданията, но раждаемостта сред родените във Великобритания жени също е нараснала рязко, пише вестникът.

Според демографската прогноза до 2050 г. населението на Франция ще нарасне със 7 млн. спрямо настоящите 63 милиона. Докато Германия ще претърпи спад от 81,6 млн. сега до 71,5 млн. след 40 години поради липсата на имиграция и много по-ниската от британската раждаемост. Германците са втората по старост след японците нация в света, като един от петима германци е на възраст над 65 години.

Като цяло населението на Европа ще спадне от 739 на 720 млн. души, пише БТА. В периода до средата на този век населението на света ще нарасне от 6,89 на 9,49 милиарда. Индия ще изпревари Китай и ще стане най-населената страна с 1,75 милиарда души спрямо сегашните 1,19 милиарда, докато китайският прираст ще бъде по-умерен - от 1,34 до 1,48 милиарда.