/ Gulliver/Getty Images
По света има над 15 милиона души, които живеят с вируса на СПИН
Бившият американски президент Бил Клинтън призова света да не се отказва от борбата с вируса на СПИН, който убива все още близо един милион души всяка година, предадоха ДПА и АФП.
 
"Умолявам ви, това е нещо, от което не можем да се откажем", каза Клинтън в реч в последния ден на 22-ата международна конференция за СПИН, провеждаща се в Амстердам. Във форума участват около 15 000 изследователи, активисти и заразени с вируса на СПИН.
 
Стряскащо: На всеки 3 минути тийнейджърка се заразява с вируса на СПИН

"Около 35 души ще умрат от СПИН, докато аз говоря сега тук", акцентира в изказването си Клинтън и припомни, че по света има над 15 милиона души, които живеят с вируса на СПИН, без да получават някакво лечение. "Трябва да правим повече тестове, трябва да лекуваме повече, да прилагаме повече стратегии за превенция и да увеличим онова, за което знаем, че дава резултати", каза Клинтън.
 
Бившият президент от дълго време е активист в борбата срещу разпространението на СПИН. Неговата фондация води кампания за намаляване на цените за медикаментите, използвани за терапия на болни от СПИН. Речта на Клинтън бе прекъсната за кратко от демонстранти, които призоваха за декриминализиране на секструженичките и на пристрастените към дрогата.

Учени обявиха напредък в създаването на ваксина срещу ХИВ
 

ThinkStock/Getty Images


След три десетилетия на изследвания вирусът на СПИН, който атакува имунната система, си остава без лечение и без ваксина. Той зарази около 80 млн. души от появата на епидемията в началото на 80-те години на миналия век.
 
Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

През 2017 г. инфекцията причини смъртта на 940 000 души. Според данните сред 36,9-те милиона души, които живеят с вируса на СПИН, 15,2 милиона нямат достъп до адекватно лечение.
БТА