Сирия и Ливан ще работят по демаркиране на общата им граница
Сирия и Ливан ще работят по демаркиране на общата им граница / снимкa: БГНЕС

Сирия и Ливан заявиха днес, че са се споразумели да подновят работата на съвместната комисия за официално демаркиране на общата им граница, предаде БТА.

Ливанският президент Мишел Сюлейман и сирийският му колега Башар Асад договориха тази стъпка на среща на върха в Дамаск, посочва общо изявление, огласено след разговорите им днес.

Сирия заяви, че границата при окупираните от Израел ферми Шебаа ще бъде демаркирана едва след като еврейската държава се изтегли от района.

Израел смята фермите Шебаа за част от Голанските възвишения, които окупира през 1967 г., докато според Сирия и Ливан те са ливански.

Сирийското изявление означава, че границата на спорната територия няма да бъде включени в работата на комисията. "Определянето на границата при фермите Шебаа не може да стане под окупация", каза сирийският външен министър Уалид Муалем на пресконференция след сирийско-ливанската среща.

Демаркирането на границата ще е важна крачка към удовлетворяване на международните искания Дамаск да установи официални отношенията с по-малката си съседка, посочва Ройтерс.