Сирия готова да възобнови мирните проговори с Израел?
Сирия готова да възобнови мирните проговори с Израел? / снимка: BGNES

Сирия заяви, че иска да възобнови мирните преговори с Израел, въпреки че изрази съмнения в намеренията на еврейската държава, предаде Франс прес.

"Позицията ни е същата. Ние сме готови да възобновим преговорите за мир, искаме да работим за мир", заяви сирийски официален представител. Той добави, че Дамаск следи внимателно израелските изявления.

Вчера израелският премиер Ехуд Олмерт заяви, че страната му не иска война със Сирия, отбелязва Франс прес. Олмерт предупреди за опасността някакво недоразумение да доведе до влошаване на ситуацията в областта на сигурността.

Цитираният сирийски официален представител същевременно отбеляза, че страната му няма много надежди, че нещата ще се променят. Той припомни за изразените вчера от Израел и Съединените щати съмнения по въпроса за мирния процес със Сирия.

Израелско-сирийските мирни преговори, които се водеха под егидата на Съединените щати, бяха прекъснати през януари 2000 г. заради различията в позициите на двете страни по въпроса за Голанските възвишения. Израел окупира тази сирийска територия през 1967 г. и я анексира през 1981 г.

Израелският вицепремиер Шаул Мофаз и американският държавен секретар Кондълиза Райс обсъдиха вчера въпроса за евентуалното възобновяване на израелско-сирийски преговори. Двамата обаче се обединиха около мнението, че за момента трябва да бъде даден приоритет на израелско-палестинския мирен процес.