Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия / снимка: Reuters, архив

Стотици американци и други чужденци се намират на ферибот, който все още не може да напусне Либия заради бурното море. Силни ветрове попречиха също на излитането на турски военни самолети в рамките на усилията за евакуация, предаде Асошиейтед прес.

Американският Държавен департамент съобщи, че 167 американци и 118 граждани на други държави са на ферибота "Мария Долорес", който стои в пристанището Аш Шабаб в Триполи от четвъртък.

Междувременно външното министерство на Турция съобщи, че четири военни товарни самолета с над 400 турски граждани са се върнали в родината. Близо 200 турски компании работят в африканската страна.

Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
netinfo

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поиска от армията да подготви план за действие в извънредни ситуации за евакуацията на турските граждани от Либия, предаде агенция ДПА. На спешно свикано заседание в Анкара на Съвета за национална сигурност и други официални лица Ердоган прикани армията "да бъде готова по всяко време за спешна операция", пише ежедневникът "Радикал".

Участниците в заседанието обсъдиха най-лошите сценарии, разтревожени от факта, че турските граждани в Либия са заплашвани не от антиправителствените бунтовници, а от
последователите на режима на Муамар Кадафи. Благодарение на турското министерство на външните работи над 8000 от общо 25 000 турски граждани, живеещи на територията на Либия, са евакуирани със самолети и кораби.

Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
netinfo

Силните ветрове възпрепятстват излитането на осем турски военни самолета от летище близо до крайбрежието, предава БТА. Турските авиолинии също участват в евакуирането, но няколко пътнически самолети отложиха полетите си заради хаоса и влошаващата се сигурност на летището в Триполи.

Два гръцки кораба поеха в разбунтувалото се море с 4500 китайски граждани за остров Крит. Около 15 000 китайци, близо половината от общия брой на китайските работници в Либия, се очаква да пристигнат с фериботи на остров Крит и да отлетят с чартърни полети за родината.

Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
netinfo

Самолети на руското министерство на извънредните ситуации са евакуирали 153 чужденци, работещи на договор с руски компании в Либия, предаде ИТАР-ТАСС. Сред тях има един български гражданин, както и граждани на Украйна, Австралия, Армения, Беларус, Турция, Казахстан и други страни.

В Истанбул се очаква да пристигне друг руски самолет Ил-76, който излетя от Сирт с 95 души на борда - граждани на Сърбия, Турция и Тайланд.

Рим е подготвил военна операция, за да евакуира италианците, блокирани без храна в югоизточната част на Либия, предаде Франс прес, като цитира италианския министър на
отбраната Иняцио Ла Руса. "Разполагаме с информации, че има италианци в югоизточната част на страната, които са останали без храна. Ще ги приберем", заяви министърът. "Вече подготвихме военна операция, за да стигнем до нашите сънародници и очаквам само зелена светлина от министерството на външните работи", добави Ла Руса.

Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
netinfo

Междувременно Китай изпрати боен кораб, който да се грижи за сигурността на китайските граждани, които се евакуират от обхванатата от размирици Либия, предаде Асошиейтед прес. Министерството на отбраната съобщи, че фрегата Сюйчжоу се е отклонила от патрулната си мисия срещу пиратски нападения в Аденския залив и е отплавала към Либия, за да охранява корабите, с които се евакуират китайските граждани.

Това е първият китайски кораб, който се включва в хуманитарна мисия, което показва растящите възможности на китайския военноморски флот да оперира далеч от пристанищата на Китай, посочва АП.

Силни ветрове и морски бури пречат на евакуацията от Либия
netinfo