Шведите подкрепят засилване на мерките за сигурност в страната
Шведите подкрепят засилване на мерките за сигурност в страната / netinfo
В името на борбата срещу тероризма и липсата на сигурност много шведи заявяват, че са готови да приемат наблюдателни камери, подслушвания и ДНК регистър на национално равнище. Това сочат данни от социологическо проучване, цитирано от Франс прес.

Между 96 и 97 процента от участниците в анкетата на шведската Централна статистическа служба подкрепят монтирането на камери на обществени места, за да се повиши сигурността и да бъдат предотвратени тежки престъпления като тероризма, изнасилванията и престъпленията, свързани с наркотици.

69 на сто от анкетираните смятат, че трябва да бъдат засилени проверките на документите за самоличност, а 77 на сто биха се съгласили всеки да може да бъде подслушван и сниман в рамките на полицейски разследвания.

"Преди десет години щеше да бъде немислимо да се монтират наблюдателни камери в метрото и в такситата. Днес това е факт. Хората свикват", обяснява представителка на Комитета за защита на индивидуалните свободи пред "Риксдаг & Департемент".

Според годишния доклад на полицията в Стокхолм престъпността като цяло е намаляла с 2 процента през 2005 г. в сравнение с 2004 г., но престъпленията на обществени места през този период са се увеличили с 11 на сто.