Схефер: Вратите на НАТО са широко отворени за Грузия
Схефер: Вратите на НАТО са широко отворени за Грузия / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер заяви, че пътят на Грузия към членство в НАТО е "широко отворен" и отбеляза, че алиансът не възнамерява да се съобрази с мнението на Москва по този въпрос, съобщи АФП. Разширяването на НАТО ще продължи, заяви Схефер в Тбилиси.

"Искам да потвърдя, че процесът на разширяване на НАТО ще продължи. Този процес има ясна цел - утвърждаването на стабилността и демокрацията в Европа на базата на запазването на принципа на териториалната цялост на страните", заяви Схефер в реч пред студенти и преподаватели в Тбилиския държавен университет, цитиран от ИТАР-ТАСС.

НАТО осъжда решенията на Русия да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия и отново призовава Москва да отмени "тези грешни решения", добави генералният секретар на алианса. Той увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Грузия "не само на думи, но и на дело". "НАТО ще помогне на Грузия да преодолее бързо сложната ситуация, в която се оказа в резултат на събитията през август т.г.", добави Схефер.