„Шарли ебдо: Оръжията са в тях, но шампанското е в нас!
„Шарли ебдо: Оръжията са в тях, но шампанското е в нас! / Guliver/Getty Images, архив

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо", който бе мишена на кървав ислямистки атентат в началото на януари, излезе с предизвикателна към терористите карикатура, предаде Ройтерс.

Сатиричното издание, което придоби световна известност, след като ислямисти убиха 12 души при нападението над редакцията му, повечето членове на екипа, публикува на първата си страница карикатура, която прави контраст между ислямистките атентатори и веселящите се западняци.

Изобразен е млад купонджия, който пие шампанско, но то изтича през дупки от куршуми в тялото му. Надписът гласи: "Оръжията са в тях. Майната им. Шампанското е в нас!"
Това е първият печатен брой на седмичника от петъчните атентати в Париж, в които бяха убити 129 души - посетители на рок концерт в зала "Батаклан" или седнали на по питие в кафенета на открито.

Вестник "Шарли ебдо" е възприеман от някои хора като грубо нечувствителен, а от други - като символ на свободата на словото. При нападението от 7 януари той загуби някои от легендарните си автори и карикатуристи, които редовно осмиваха крайностите на исляма заедно с тези на другите религии.

„Шарли ебдо” с карикатура на атентатите в Париж

Тиражът и международната му известност рязко скочиха след януарския атентат и той бе спасен от грозящия го фалит благодарение на дарения и скок в абонаментите през тази година.

"Шарли ебдо" се издържа от абонаменти, продажби и дарения. Изданието с лява, атеистична, пацифистка и природозащитна насоченост не публикува реклами, за да запази независима редакционна политика.

Източник: БТА