Сезонът на пожарите в САЩ става все по-продължителен
Сезонът на пожарите в САЩ става все по-продължителен / снимка: БГНЕС

Сезонът на пожарите в западната част на САЩ става все по-продължителен и интензивен, заяви ръководителят на Югозападния координационен център за борба с горските пожари, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той отбеляза, че преди пожарите започваха през май и приключваха през август или септември, но напоследък сезонът на огнените стихии започва през април и продължава и през октомври.

Необходимо е да по съответен начин да преструктурираме работата ни по гасенето на пожари, каза ръководителят на Югозападния координационен център за борба с горските пожари.

Той добави, че по-продължителният сезон на пожарите не се дължи само на глобалното затопляне или на сушата. Според него все повече хора напускат градовете и се преместват в къщи в гората, с което възникват повече заплахи за пожари - неизгасени фасове, запален боклук и листа.

От 20 юни досега в Калифорния в следствие на гръмотевични бури, суша и горещините бяха изгорени над 200 хиляди хектара горски площи, отбелязва ИТАР-ТАСС.

С настъпването на горещините сезонът на пожарите се придвижва на север и изток. Очакват се пожари в Невада, Юта и Айдахо.