Сесилия Малмстрьом: За бежанците от Сирия може да се  направи повече
Сесилия Малмстрьом: За бежанците от Сирия може да се направи повече / БГНЕС

Не приемаме определението "социален туризъм", това е политическо говорене, използвано от някои държави в ЕС. Това заяви пред журналисти в Люксембург еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, информира БТА.

Свободното движение в ЕС е нещо добро и подобни притеснения (за злоупотреби с обществените фондове - бел. ред.) са силно преувеличени, добави тя. Съветът на ЕС по вътрешни работи предстои да обсъди по желание на Германия, Холандия, Австрия и Великобритания въпроса за свободното движение на хора в ЕС, както и твърденията за т. нар. социален туризъм. Очаква се тези държави да предоставят доказателства, че бюджетните им системи търпят натиск от злоупотреби.

По повод планираното разискване на темата за прилива на имигранти от Сирия комисарят Малмстрьом заяви, че положението е много сериозно. "Ще видим какво можем да направим, ще помолим държавите от ЕС да се включат в приема и разселението на мигрантите, и да покажат солидарност", посочи тя.

Имаме постоянен диалог с България след мисията по границите и ще чуем нейните притеснения, отбеляза Малмстрьом. Надяваме се всички в ЕС да потвърдят желанието си възможно най-бързо да въведат в действие новите закони за предоставянето на убежище, да осигурят на имигрантите достоен прием във висококачествени условия и с обучени служители, допълни тя. По думите й Европейската комисия ще призове държавите в ЕС да направят всичко по силите си за разселването на имигрантите и да споделят отговорността, тъй като едва шест-седем страни поемат цялата отговорност, а може да бъде направено повече от всички.