Сблъсъци между протестиращи и полицията в Каракас
Сблъсъци между протестиращи и полицията в Каракас / снимка: БГНЕС

Протестиращи и полиция влязоха в сблъсъци, а барикади преграждаха улици в някои квартали на Каракас снощи, докато на други места в столицата на Венецуела животът продължи в обичайния си ритъм, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По време на демонстрация в богат район на източен Каракас неколкостотин протестиращи развяваха венецуелски знамена и носеха снимките на убити по време на протестите.

Късно вчера се стигна и до сблъсъци, при които десетки протестиращи замеряха служители на Националната гвардия с камъни и коктейли Молотов, а те използваха срещу тях гумени куршуми и водни струи. Държавната телевизия съобщи за 41 задържани.

Върховният комисар на ООН за правата на човека призова правителството да уважава мирните демонстрации и изрази загриженост от употребата на прекомерна сила спрямо демонстрантите.

Генералният прокурор Луиса Ортега Диас съобщи по-рано, че седемнадесет души са загинали и 261 са ранени в протестите във Венецуела от 4 февруари, предаде Франс прес. Тя каза, че съдебните власти са започнали във връзка с демонстрациите 27 разследвания за предполагаеми случаи на нарушаване на човешките права в страната.

Протестите в няколко венецуелски града започнаха миналия месец като студентски демонстрации. Опозицията, състояща се предимно от представители на средната класа, се включи в протестите, но те не обхванаха по-бедните райони, които като цяло поддържат президента Николас Мадуро.