Саудитска Арабия не потвърди за участие в конференцията в Анаполис
Саудитска Арабия не потвърди за участие в конференцията в Анаполис / снимка: БГНЕС
Саудитският крал Абдула отпътува от Лондон след четиридневно официално посещение, съобщи ДПА. Опитите на британското правителство да получи от саудитския крал официално съгласие да участва в планираната от САЩ близкоизточна конференция завършиха с провал, съобщи лондонският вестник "Таймс".

Конференцията би трябвало да се състои в края на ноември в Анаполис, САЩ. Премиерът Гордън Браун и специалният представител на Близкоизточната четворка Тони Блеър безуспешно се опитаха да убедят саудитския крал по време на посещението му във Великобритания да подкрепи с присъствието си близкоизточната конференция. Саудитска Арабия настоява, че Израел трябва да предприеме редица стъпки още преди срещата в Анаполис - да освободи палестински затворници, да спре строителството на нови израелски селища на Западния бряг и да премахне пропускателните пунктове по границата с палестинските автономни територии.

Провалът на британските усилия да бъде убеден крал Абдула да участва в близкоизточната конференция може да доведе до отлагане на срещата за по-късна дата, посочва вестник "Таймс".