/ Thinkstock/Getty Images
Сатанинската църква заведе дело срещу щата Аризона
96425
Сатанинската църква заведе дело срещу щата Аризона
  • Сатанинската църква заведе дело срещу щата Аризона
Сатанинската църква заведе дело за религиозна дискриминация срещу щата Аризона. Градската управа в Скотсдейл отказала на членове на църквата да отправят публична молитва преди едно от откритите заседания на общинския съвет. В имейли до недоволни граждани част от общинските съветници определят молбата на сатанистите като „абсурдна” и че позволяването й би „отвело равенството прекалено далеч”.

От църквата пък заявиха, че чрез заведеното дело искат да покажат, че всички, дори хората, които не изповядват религия, трябва да бъдат упълномощени да говорят на такива публични форуми.

Делото е внесено в съда този понеделник, а случаят е от февруари 2016-а година. Тогава членове на сатанинската църква отправят молба към общинския съвет в Скотсдейл да отправят встъпителна молитва преди едно от заседанията на съвета. Първоначално са включени в графика, впоследствие обръщението им е отложено, а накрая отказано, разказват от организацията във видеообръщение:

„Искаме просто да отправим откриващата молитва и това е всичко. Не молим за никакво специално отношение, а само за равнопоставеност. Различни религиозни групи от цяла Аризона могат да направят встъпително обръщение или молитва преди сесията на общинския съвет. И ние помолихме за такава, бяхме включени в графика, след което не ни позволиха да говорим. Така че това е очевидна религиозна дискриминация, заради която е и делото”.
След молбата на сатанистите общинските съветници били бомбардирани с имейли от граждани, разгневени, че дори се обсъжда възможността за подобно обръщение. В едно от писмата местния жител Анхел Рамон Алварадо пише до кмета Джим Лейн:

„Моментално след тази т.нар. „молитва” над вас и града, който представлявате, трябва да бъде извършен екзорсизъм от свещеник, пастор или равин”.

Екзорсист ще гони демоните от правителството в деня на детето
Thinkstock/Getty Images

В отговор на гневните писма някои общински съветници връщат имейли, в които определят молбата като „абсурдна идея, която отвежда равенството прекалено далеч”. Въпросните имейли обаче са публични и след като членовете на Сатанинската църква ги прочели, решили да заведат делото. В обръщение до медиите говорителят на организацията Люисън Грийвс заявява:

„Отчайващо е, когато официални лица проявяват такова скандално пренебрежение към най-фундаменталните принципи на конституционното право. Действайки спрямо личните си пристрастия за сметка на данъкоплатците, които в крайна сметка ще плащат съдебни разноски заради невежеството на своя кмет и общинския съвет”

От общинския съвет пък отговарят в официално съобщение, че отказът не е базиран на религията:

„На църквата беше отказано през 2016-а не заради някаква религиозна причина, а защото тя няма почти никаква връзка с обществеността в Скотсдейл. Смятаме, че практиката на общинския съвет отговаря на всички конституционни изисквания.”

От църквата обаче настояват, че макар и да нямат седалище в Аризона, имат достатъчно на брой последователи както в града, така и в щата. Според официалния им уебсайт общият брой на последователите им в Европа и САЩ е около 50 хиляди.

В отговор до гражданите някои общински съветници, като Линда Милхавен пък подкрепят искането на сатанистите:

„Да отнемем на някого правото да отправя молитва означава да премахнем изцяло всички молитви от нашите заседания. А аз не възнамерявам да се откажа от правото си на публична молитва само за да отнема това на някого другиго. Аз съм християнка и вярата ми е достатъчно силна, за да оцелее нечия друга триминутна молитва, която вероятно противоречи на моите вярвания.”

След подобен случай във Финикс отново през 2016-а религиозните обръщения в началото на общинските заседания бяха заменени с мълчалива молитва. Към момента първата дата по делото все още не е насрочена.