САЩ ще направят всичко за освобождаването на пленения си войник
САЩ ще направят всичко за освобождаването на пленения си войник / снимкa: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да намерят и освободят американския войник, отвлечен в Афганистан, предаде Ройтерс.

Видеоматериал, части от който бяха пуснати в сайта YouTube, показа отвлечения 23-годишен редник Бауи Бъргдал от Айдахо.

"Опитваме се да направим всичко възможно, за да го открием и да го освободим", заяви Клинтън, която е в Индия, в интервю, излъчено по телевизия ЕйБиСи, пише БТА.

Арабската телевизия Ал Джазира излъчи видеозапис, направен от талибаните, на който войник с набола брада, остригана глава и облечен в традиционно афганистанско облекло, призовава САЩ да изтеглят въоръжените си сили от страната. Пред камерата той пие чай и яде хляб и ориз. Докато говори, от време на време се чува глас зад кадър, който му подсказва какво да каже.

"Ами страхувам се. Страхувам се, че може да не се прибера у дома. Много е обезкуражаващо да си затворник", казва войникът. "В Америка имам приятелка, за която се надявам да се оженя, имам баби и дядовци, имам много, много добро семейство, което обичам", продължава той. Зад камерата се обажда и суфльорът: "Липсват ми". Войникът продължава: "Липсват ми всеки ден, когато съм далеч от тях. Липсват ми и се страхувам, че може никога повече да не ги видя и да им кажа, че ги обичам, че няма да мога да ги прегърна".