САЩ: Потапянето на „Чхонан не е акт на международен тероризъм
САЩ: Потапянето на „Чхонан не е акт на международен тероризъм / снимка: БГНЕС, архив

Потопяването на южнокорейския боен кораб „Чхонан", за което е обвинявана Северна Корея, не е акт на международен тероризъм и не оправдава връщане на Пхенян в американския черен списък на държавите спонсори на тероризма, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Южнокорейско разследване заключи, че севернокорейско торпедо е причинило потъването на „Чхонан" на 26 март и гибелта на 46 моряци. Пхенян отрича.

„Според нашата преценка потапянето на „Чхонан" само по себе си не представлява акт на международен тероризъм и няма да предизвика връщането на Северна Корея в списъка на САЩ на държавите спонсори на тероризма", заяви говорителят Филип Кроули. Той обаче добави, че САЩ продължават да следят ситуацията и не биха се поколебали да върнат Пхенян в списъка, ако се установи, че трайно осигурява подкрепа за актове на тероризъм.

САЩ отписаха Северна Корея от черния списък през октомври 2008 г. като част от споразумението, с което Пхенян се съгласи да спре реактора в Йонбьон като стъпка към пълен отказ от ядрената си програма. Това автоматично отмени някои американски санкции срещу КНДР, но с минимален практически ефект, понеже комунистическият режим е обект на многобройни, често застъпващи се американски санкции, много от които остават в сила, отбелязва агенцията.