/ Thinkstockphotos
Засега няма да се забранява внасянето на по-големи от смартфон електронни устройства в пътническата кабина на самолетите, които пътуват към САЩ от Европа, предаде АФП.
 
Въпреки това, разширяване на забраната, която вече е в сила при полети от Близкия Изток, все още е "на масата" сред предвижданите мерки, "ако нивото на заплаха го оправдава", се казва в съобщение на държавния секретар на САЩ по вътрешната сигурност Джон Кели, след телефонен разговор с еврокомисарите по вътрешните работи и транспорта Димитрис Аврамопулос и Виолета Булк.
 
САЩ обмислят забрана за лаптопи в самолетите при полети от Европа

В края на март влезе в сила забраната за лаптопи и таблети в ръчния багаж на полети от Турция и някои страни от Близкия Изток и Северна Африка до САЩ и Великобритания.
 
Това стана ясно, след като американските и британски власти заявиха, че устройства, по-големи от смартфон, трябва да се оставят в багажното отделение. Като причина се посочваше, че има повишен риск от наличието на експлозиви, които могат да се контролират по електронен път.
 
Ветото от страна на Обединеното кралство важи за пътниците от Египет, Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Турция.
 
Европа разширява употребата на електронни устройства в самолетите

Лондонската забрана не е точно копие на американската, която не позволява внасянето на електроника по-голяма от мобилен телефон - включително лаптопи, камери и таблети, в пътническите кабини на самолетите излитащи от десет летища в осем държави. Тези устройства могат да бъдат пренасяни само в товарните отделения.
 
Забраната на САЩ бе наложена заради продължаващите притеснения на Вашингтон от терористични атентати, целещи се в граждански полети. Според ведомството не е изключено взривни устройства да бъдат скрити в различни предмети, носени от пътниците.
 
В списъка на американските власти са летищата „Кралица Алия“ в Йордания, международното летище в Кайро, летище „Ататюрк“ в Истанбул, саудитските летищата „Абдул Азиз“ в Джида и „Крал Халид“ в Рияд, летище „Хамад“ в Катар, международното летище в Кувейт, това в Казабланка, както и тези в Дубай и Абу Даби.
 
Компютрите на самолетите може да бъдат обект на хакерски атаки, предупреди US ведомство

Авиационните експерти твърдят, че забраните може да намалят печалбите на самолетните компании, което би довело до спад на пътниците, намаляване на удовлетвореността на клиентите и по-високи разходи, свързани с проверка на багажа.
БГНЕС