САЩ издадоха виза на Хатами
САЩ издадоха виза на Хатами / netinfo

САЩ издадоха виза на бившия ирански президент Хатами, който е поканен да произнесе реч в Националната катедрала във Вашингтон в началото на септември. Разрешение да влязат в страната получиха и още няколко придружаващи го лица.

Говорителят на Държавния департамент Том Кейси заяви, че визата дава право на Хатами да направи частно посещение в САЩ. По време на визитата си той ще участва в конференция на ООН в Ню Йорк на 5-6 септември и ще произнесе реч в Националната катедрала на 7 септември, посветена на диалога между цивилизациите и културите. Той обаче няма да се среща с официални американски представители.

Американските власти издадоха виза на бившия ирански президент-реформатор въпреки протестите на някои членове на Конгреса и влиятелни еврейски организации. Те се опасяват, че Хатами ще използва посещението си в САЩ за пропагандни цели в момент, когато международната общност се опитва да убеди Техеран да се откаже от разработките си в ядрената сфера.

Хатами е най-високопоставеният ирански представител, който ще посети САЩ след прекъсването на дипломатическите отношения с Ислямската република през 1979 г.