САЩ екстрадира хакер заради проникване в компютри на НАСА и Пентагона
САЩ екстрадира хакер заради проникване в компютри на НАСА и Пентагона / Sofia Photo Agency

С решение на британския Върховен съд в САЩ ще бъде екстрадиран хакер, обвинен в незаконно проникване в компютрите на НАСА и Пентагона. Щетите, нанесени от 42-годишния мъж, се изчисляват на около 1 милион долара. През 2001 и 2002 г. безработният мъж успял да проникне в 97 компютъра на НАСА, на Пентагона, както и в компютърни мрежи на ВВС, сухопътните сили и ВМС на САЩ. Той предизвикал срив на системата, която се използва от военните подразделения, охраняващи Вашингтон, и да изтрие данни от компютрите в базата на ВМС "Ърл" в Ню Джърси, чрез които се следи разположението и състоянието на бойна готовност на всички кораби на американските ВМС.

Мъжът твърди, че се опитвал да провери защитните системи на компютърните мрежи и че търсел доказателства за съществуването на НЛО. Опитите му да проникне в компютърните системи на американските въоръжени сили му отнели близо година - "по осем часа на ден пред екрана, в квартирата на приятелката ми, на бира и марихуана", посочва той и твърди, че в базите данни, в които успял да проникне, има доказателства за заснети извънземни космически кораби и дори списъци с имената на "извънземни командири".

По време на разследването, предизвикано от хакерските приключения, американски специалисти по компютърна сигурност установили, че някои от засегнатите компютри не били защитени дори с парола за достъп. В САЩ хакерът може да бъде осъден на 3 до 5 години затвор.