Саркози иска културна революция в държавната администрация
Саркози иска културна революция в държавната администрация / netinfo
Френският президент Никола Саркози призова за "културна революция", която да промени из основи архаичната държавна администрация във Франция чрез намаляване на броя на служителите и увеличаване на техните заплати, предаде Ройтерс.

Саркози обеща да намали броя на местата в Националната школа по публична администрация /ENA/, която са завършили много от френските управници, и заяви, че на държавните служители трябва да се разреши да избират трудовите си договори, както и че извънредният труд трябва да бъде по-добре заплащан.

"Това, което предлагам, е културна революция, революция, която да промени начина ни на мислене, както и поведението ни", заяви Саркози в реч пред държавни служители в западния френски град Нант.

Преди време правителството предложи да се съкрати броя на служителите в публичния сектор като част от план за намаляване на бюджетния дефицит следващата година.

Саркози потвърди, че следващата година един от всеки трима пенсиониращи се държавни служители няма да бъде заменян и че тази цифра може да нарасне в бъдеще.

Това означава, че близо 22 700 позиции няма да бъдат запълнени следващата година в сравнение с 12 000 незапълнени места през 2007 година. Министърът на бюджета, държавните финанси и държавната администрация Ерик Вьорт изчисли, че по този начин ще бъдат спестени около 400 милиона евро през следващата година.

Саркози заяви, че тези съкращения са необходими, за да може правителството да плаща задълженията си и да се гарантира, че парите на данъкоплатците не се прахосват.

Френското правителство обеща на Европейския съюз да намали бюджетния дефицит и си е поставило за цел да го сведе до 2,3 на сто от брутния вътрешен продукт през 2008 г., което е малко по-ниско от очаквания за тази година дефицит от 2,4 на сто от БВП.