Саеб Ерекат: Израелско-палестинските преговори ще бъдат възобновени
Саеб Ерекат: Израелско-палестинските преговори ще бъдат възобновени / снимка: БГНЕС

Израелско-палестинските мирни преговори, които бяха прекъснати за кратко заради офанзивата на Израел срещу палестински бойци в Ивицата Газа, ще бъдат възобновени тази седмица, заяви палестинският преговарящ Саеб Ерекат, цитиран от ДПА.

Палестинският президент Махмуд Абас замрази палестинското участие в разговорите, след като при нападенията на израелските въоръжени сили в Ивицата Газа в периода 27 февруари - 2 март загинаха над 120 палестинци. В сряда по време на визитата на американския държавен секретар Кондолиза Райс в региона Абас се съгласи да поднови преговорите.

Ерекат заяви, че в допълнение към мирните преговори специалният американски пратеник за Близкия Изток генерал Уилям Фрейзър има готовност да пристигне в региона за тристранна среща с израелски и палестински представители, на която да бъде обсъдено прилагането на международната пътна карта за мир.

Според мирния план, който е основата на сегашните израелско-палестински преговори, Израел трябва да замрази заселническата дейност, а палестинците трябва да възпрат бойците.