/ БГНЕС
Забравете за холивудския трилър "Змии в самолета", двама пътници в Австралия са взели със себе си птицечовка във влак, предаде АФП. Полицията съобщи, че издирва двама души, забелязани да се качват в крайградски влак с необичаен жив багаж - рядка дива птицечовка, завита в кърпа.

Те заявиха, че смятат, че животинчето е било откраднато от естествената му среда в северния щат Куинсланд и призоваха за "навременното му връщане".
  "Загрижеността ни очевидно е свързана с благосъстоянието на това животно, като се има предвид, че то е било извадено от естествената му среда", заяви пред репортери изпълняващият длъжността полицейски инспектор на Куинсланд Скот Ноулс.

Властите се притесняват и за бъдещите осиновители на птицечовката - мъжките екземпляри имат отровни шпори, които причиняват мъчителна болка, когато се забият в човешка плът.

Снимки от видеонаблюдението от вторник показват мъж по джапанки, който се разхожда по влакова платформа северно от Бризбейн, докато държи под ръка животинчето - голям колкото коте.

След това мъжът и неговата спътничка го увиват в кърпа, "потупват го и го показват на други пътници", съобщават от полицията.

Според законите за опазване на околната среда в Куинсланд вземането на "една или повече" птицечовки от дивата природа е незаконно, а максималната глоба е 430 000 австралийски долара (288 000 щатски долара).

Със закърняла опашка като на бобър и човка като на патица, британските учени са си помислили, че са били измамени, когато са видели първия екземпляр на птицечовка в края на XVIII век.

Те произхождат от сладководните реки на Австралия и са част от рядка група бозайници, които снасят яйца.
БГНЕС