/ iStock/Getty Images
Руското посолство в Иран нарече „слухове“ съобщението за плановете на една от организациите, чийто лидер беше задържан от иранските сили за сигурност, да извърши терористична атака в руското генерално консулствов Ращ.

"Посолството не коментира непроверени слухове", заяви негов представител за РИА Новости. По-рано иранската държавна телевизионна и радиокомпания IRIB, без да уточнява източника на информация, съобщава, че организацията "Тондар", чийто лидер е задържан от иранските специални служби, планирала терористична атака срещу руското генерално консулство в Ращ, без да посочва кога е била планирана атаката.

САЩ готови на контакт с Иран заради Афганистан

Подобна информация се появи, след като Министерството на информацията на Иран обяви ареста на лидера на организацията "Тондар" Джамшид Шармахд. Според министерството, организацията се ръководи от САЩ и е отговорна за редица терористични атаки и планира други операции в Иран.

„Тондар“ планирала атентат в руското генерално консулство в Ращ, но иранските служби за сигурност го предотвратили, твърди IRIB. По-рано беше съобщено, че същата организация, известна още като „Иранска асоциация за шаха“, стои зад експлозията в една от джамиите в Шираз през 2008 г., когато най-малко 14 души бяха убити, а около 200 бяха ранени, както и за други подривни дейности. насочени срещу съществуващата система в Иран.

„Тондар“, наричана от Иран терористична група, се застъпва за монархията в Иран, която престана да съществува след ислямската революция през 1979 г.
БГНЕС