Руски генерал: Полша се излага на опасност, приемайки предложението за ПРО
Руски генерал: Полша се излага на опасност, приемайки предложението за ПРО / netinfo

Съгласието на Полша да приеме на своя територия част от американската система за противоракетна отбрана излага страната на риск от атака, заяви на редовната си пресконференция заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал Анатолий Ноговицин, цитиран от агенция Интерфакс.

"Като разполага тази система, Полша 100 процента се излага на риск от удар," каза Ноговицин. Това е най-силната заплаха, отправяна от страна на Русия досега срещу разполагането на елементи от противоракетния щит в бивши съветски сателити, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споразумението с Варшава ще навреди на отношенията между Вашингтон и Москва, които вече са обтегнати заради конфликта в Южна Осетия, предупреди той. "Можем само да съжаляваме, че в тази толкова трудна ситуация американската страна утежнява отношенията с Русия," отбеляза генералът, цитиран от Ройтерс.

Според Ноговицин Русия и Украйна се нуждаят от нови преговори за бъдещето на руския Черноморски флот, базиран в Крим. "Настоящата ситуация не може да продължава дълго. Трябва да започнем двустранни преговори за постигане на споразумение", отбеляза той.

Ноговицин отрече руските военновъздушни сили да са използвали касетъчни бомби в Грузия. Той отхвърли като "очевидни лъжи и компромати" обвиненията на правозащитната организация "Хюмън райтс уоч", че руските ВВС са използвали такива боеприпаси. "Не сме използвали касетъчни бомби, нямаше никаква необходимост за това," подчерта заместник-началникът на руския генерален щаб.

Руските сили са иззели близо 2000 автомата, в това число 764 М-16 и "Калашников", от грузинските войски в Кодорското дефиле в Абхазия, съобщи Ноговицин, цитиран от ИТАР-ТАСС. В грузинския град Сенаки руските въоръжени сили също са конфискували голям арсенал от оръжия западно производство, сред които американски автомати М-16. Според генерала американското оръжие е ново производство - от 2005-2008 г.

Що се отнася до град Гори, Ноговицин каза, че над 120 журналисти, дипломати и духовници са посетили вчера града, за да видят със собствените си очи какво е състоянието му. "Те се убедиха, че никакви сериозни щети няма, а и не можеше да има," отбеляза генералът.

Москва смята за безсмислено жестикулиране анулирането от страна на САЩ и други западни страни на съвместните военноморски учения с Русия и смята, че не е оправдано да се излиза от партньорството Русия-НАТО. "Смятаме, че трябва да разширяваме нещо толкова деликатно като партньорството, а не да правим безмислени жестове," каза още Ноговицин, цитиран от Франс прес.