Руски доклад: Няма доказателства за отравяне на Ясер Арафат
Руски доклад: Няма доказателства за отравяне на Ясер Арафат / Gulliver/Getty Images

Руски доклад за причините за смъртта на палестинския лидер Ясер Арафат не е намерил достатъчно доказателства в подкрепа на хипотезата за отравяне с полоний, предаде Ройтерс, цитирайки информация от палестинското следствие. Докладът се базира на изследването на проби от тялото на Арафат, взети миналия ноември от швейцарски, френски и руски експерти, след като документален филм на телевизия "Ал Джазира" разкри, че дрехите на палестинския лидер съдържат необичайно високи нива на смъртоносен изотоп на полония.

"Резултатите от цялостния доклад за нивата на полоний-210 и на развитието на болестта му не дават достатъчни доказателства в подкрепа на заключение, че полоний-210 е причинил остър радиационен синдром, довел до смъртта на Арафат", каза пред Ройтерс д-р Абдула Башир, цитирайки заключенията в руския доклад. Башир обаче потвърди, че и швейцарският, и руският доклад установяват "големи количества" от радиоактивния изотоп в тялото на Арафат.

Заключенията на руснаците са много по-предпазливи от тези на швейцарските експерти, за които "Ал Джазира" информира в сряда, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. В швейцарския доклад се казва, че тестовете "умерено подкрепят предположението, че смъртта е настъпила вследствие на отравяне с полоний-210".

Израел е "основният и единствен заподозрян" за смъртта на Ясер Арафат, заяви ръководителят на палестинската следствена комисия Тауфик Тирауи. "Израел е първостепенният, основен и единствен заподозрян по делото за убийството на Арафат", каза Тирауи.

Този извод произтича според него от доклада на съвместна група швейцарски и руски експерти, посочва агенцията. Според специалистите, изследвали биологични проби от останките на Арафат, взети на 27 ноември 2012 година, палестинският лидер "не е умрял нито от старост, нито от болест, а от отравяне", заяви д-р Абдула Башир, шеф на медицинския екип към следствената комисия, цитиран от АФП.

Френският доклад във връзка със същите образци обаче не е бил предоставен на палестинската комисия и тя отправи молба към Париж да ускори процедурата. "Франция знае цялата истина и всички подробности за мъченичеството на Ясер Арафат", подчерта Тирауи. Причините за смъртта на палестинския исторически лидер, починал през 2004 година във френска болница, остават неясни и мнозина палестинци подозират, че е бил отровен от Израел, но еврейската държава неизменно отрича, напомня АФП.

Ясер Арафат, който стана първият президент на Палестина, заболя от внезапна и загадъчна болест през ноември 2004 година, докато се намираше в обкръжено от израелски танкове укритие в Рамала. Палестинците отдавна обвиняват Израел за смъртта на лидера си.