Русия отхвърли новата проекторезолюция за Косово
Русия отхвърли новата проекторезолюция за Косово / netinfo
Русия отхвърли най-новата проекторезолюция за Косово, като заяви, че текстът няма шанс да мине през Съвета за сигурност на ООН, където Москва има право на вето, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.

Шансовете са нулеви, заяви руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин на закрито заседание на Съвета, информира БТА.

Новият проект заобикаля въпроса за независимостта на Косово, давайки още четири месеца за преговори между сърбите и косовските албанци, като в края на този период Съветът за сигурност трябва да оцени резултатите.

По думите на Чуркин авторите на проекторезолюцията "така и не са се отказали от формулата, която след определено време ще доведе до независимост на Косово без решение чрез преговори, постигнато между Белград и Прищина".

"Трябва да бъдат създадени условия за нови преговори и вероятно с нов посредник, представляващ ООН, на които страните биха могли да изработят взаимноприемливо решение и след това то би могло да бъде одобрено от Съвета за сигурност", посочи той.

Според руския представител Москва не може да се съгласи и с някои двусмислени формулировки в проекта. "Ние смятаме този подход за принципно неправилен, тъй като запазването на двусмислеността и неопределеността, в частност по отношение на съдбата на фундаменталната резолюция 1244 на СС на ООН, в бъдеще би довело само до нови политически стълкновения и дестабилизация на ситуацията на Балканите", каза той.