/ БГНЕС
Русия обяви, че енергоснадбяването на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, върху която Москва установи контрол, от основната електропреносна линия с напрежение 750 киловолта е било прекъснато за над три часа, предаде Ройтерс. Няма заплаха за безопасността и централата е черпила ток от резервна мрежа, посочва агенцията.

Причината за спрялото подаване на електрическа енергия от основния електропровод е късо съединение, пояснява ТАСС.

Шестте ядрени реактора в АЕЦ "Запорожие" не работят, но е необходимо подаване на ток от външен електропровод, за да се държи ядреният материал при необходимите ниски температури и съответно да се предотврати ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс.

От руското ръководство на окупираната от силите на Москва електроцентрала съобщават, че подаването на ток от Днепърската електропреносна линия е спряло в 13,31 ч. местно време днес (също и българско). Тогава е започнало черпенето на електроенергия от Феросплавната енергопреносна линия, информира Ройтерс, като допълва, че вчера по Днепърския електропровод не е доставян ток за Запорожката АЕЦ в продължение на почти пет часа.

Това според Ройтерс е илюстрация на "винаги съществуващите заплахи за ядрената безапопасност" в резултат от руската инвазия в Украйна, за които говори Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА