Запорожие
Запорожие / БГНЕС
Нова атака с дрон срещу украинската електроцентрала "Запорожие" е повишила риска от "голяма ядрена авария", предупреди Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Русия заяви, че Украйна стои зад нападението, при което според нея са ранени трима души. Украйна отрича да е замесена, съобщи „Киев Индипендънт“.

Гигантската атомна електроцентрала с шест реактора, контролирана от Русия, се намира на фронтовата линия на руско-украинския конфликт.
МААЕ многократно е предупреждавала за подобни атаки.

Ръководителят на агенцията Рафаел Гроси заяви, че неделният удар с дрон е "безразсъден" и представлява "сериозна ескалация на опасностите за ядрената безопасност и сигурност“.

МААЕ, която има екип от експерти в Запорожие, потвърди "физическото въздействие на атаките на дронове" в централата, включително в един от реакторите.

Окупационната администрация на централата заяви, че нивата на радиация са нормални и че няма сериозни щети.
МААЕ заяви, че повредата не е застрашила ядрената безопасност, но предупреди, че "това е сериозен инцидент с потенциал да подкопае целостта на защитната система на реактора".

Опасност от извънредна ситуация в АЕЦ „Запорожие“

Гроси уточни, че е имало "най-малко три преки попадения" в "основните защитни структури на реактора".

И Русия, и Украйна редовно се обвиняват взаимно, че обстрелват централата и рискуват да предизвикат сериозна ядрена авария.

Руската администрация на централата заяви, че зад нападението стоят въоръжените сили на Украйна, но Киев отхвърли това твърдение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
БГНЕС