/ iStock/Getty Images
Румъния затяга от днес противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи от заболяването, съобщават местните медии.

От днес отново ще бъде в сила вечерен час между 22:00 ч. и 05:00 ч. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците излизат в двуседмична ваканция. Носенето на предпазна маска на обществено място е задължително.

Мерките разширяват ограниченията, които вече бяха наложени в градовете с висока заболеваемост. Новите рестрикции ще се прилагат в цялата страна за период от 30 дни независимо от 14-дневната заболеваемост.

Този месец Румъния регистрира рекорден брой нови и смъртни случаи от COVID-19, а здравната система достигна точка на пречупване. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация.

Съгласно новите противоепидемични мерки магазините и ресторантите ще затварят в 21:00 ч. Частните празненства, като сватби и кръщенета, са забранени.

Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до хранителни магазини и аптеки не е ограничен с изключение на случаите, когато те се намират в търговски центрове (т.нар. молове). Тогава достъпът става със сертификат за ваксинация или доказателство за преболедуване.

Църковните служби ще могат да се посещават обаче без здравен пропуск.

Спортните състезания ще се провеждат без публика, а концертите и спектаклите на открито са забранени. Театрите и кината ще могат да работят с до 30 процента от капацитета си, но със здравен пропуск.

Баровете, клубовете и дискотеките ще бъдат затворени. Басейните и залите за игри на късмета ще работят с до 30 процента от капацитета на пространството само с ваксинирани или преболедували клиенти в интервала 05:00-21:00 ч.

Най-малко 50 процента от работещите трябва да преминат на дистанционна работа в случаите, когато спецификата на дейност го позволява.

Спротните и рекреативните дейности на открито са разрешени с участието на максимум 10 души, които не живеят заедно.

Учениците са във ваканция до 5 ноември, а извъкласните занимания са отменят за срок от 14 дни.

Малко над една трета от пълнолетното население на Румъния е напълно ваксинирано срещу COVID-19 на фона на недоверие към държавните институции и кампании по дезинформация.
БТА