Роднини на жертвите от Локърби протестират срещу освобождаването на Ал Меграхи
Роднини на жертвите от Локърби протестират срещу освобождаването на Ал Меграхи / снимка: БГНЕС

Роднини на американците, загинали при атентата в небето над шотландския град Локърби през 1988 г., се събраха снощи, за да обсъдят бъдещи протестни действия срещу освобождаването на атентатора Абдел Басет ал Меграхи, съобщи АП. Роднините на жертвите са гневни заради решението на шотландското правителство да освободи по хуманитарни причини човека, отнел живота на 270 души, и от посрещането му в Либия от ликуващи тълпи.

Сюзан Коен, чиято 20-годишна дъщеря Теодора е загинала при атентата, определи събитието като триумф на тероризма.

Председателят на групата "Жертви на полет 103 на "Пан Ам"" Франк Дюгън съобщи, че членовете на организацията не са отделили много време да обсъждат освобождаването на Меграхи, тъй като "им се повдигало" от новината. Вместо това те наблегнали на организацията на протеста, който планират за 23 септември, когато либийският лидер Муамар Кадафи ще държи реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Освен това на 21 декември те ще отбележат в университета в Сиракуза 21-вата годишнина от атентата. 35 от загиналите са възпитаници на университета.

Групата  е получила много обаждания от различни организации, които искат да се включат в протеста, съобщи Дюгън. Сред тях е и група шотландски имигранти, възмутени от решението на шотландското правителство да освободи Меграхи, който е неизлечимо болен от рак на простатата и на когото, според лекарите, остават няколко месеца живот, отбелязва БТА.

Кадафи коментира реакциите на роднините на загиналите, като направи паралел с освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар от либийския затвор през 2007 година, предадоха АП и Ройтерс. АП припомня, че осъдените на смърт българки бяха измъчвани в затвора, за да признаят, че умишлено са заразили стотици либийски деца с вируса на СПИН - обвинения, които те отричаха до края.

След засилен натиск от Запада Либия предаде сестрите на България, за да излежат доживотни присъди, но те бяха освободени, веднага щом пристигнаха, припомня Ройтерс.

"Светът беше шокиран и изненадан, когато осъдените бяха освободени, още преди да слязат от самолета на летището в България. Посрещнаха ги като герои. Сега, когато Абдел Басет ал Меграхи беше освободен от затвора, се чуват неразумни гласове, които твърдят, че това накърнява чувствата на роднините на жертвите от Локърби. Може би ние нямаме чувства, а само те имат?", коментира Кадафи.