/ Gulliver/Getty Images
Специалният прокурор Робърт Мълър заяви в първото си публично изявление за своето разследване, че повдигането на обвинения на президента Тръмп никога не е било законов вариант за неговия екип. Той се позова на препоръки от министерството на правосъдието, които забраняват предявяване на обвинения към действащ президент, предадоха световните агенции.

Тръмп спря достъпа на Конгреса до пълния текст от доклада на Мълър

"Обвиняване на президента в престъпление не беше вариант, който да обмисляме. Изводът ни беше, че не можем да заявим дали президентът е извършил престъпление или не", каза Мълър.

Той посочи, че би било несправедливо да се повдигат обвинения на някого в някакво престъпление, ако обвиненият не може да се защити в съда.

Тръмп: Следенето на предизборния ми щаб е по-сериозна работа от Уотъргейт

"Един президент не може да бъде съдебно преследван за федерално закононарушение докато заема тази длъжност. Това е противоконституционно", каза Мълър.

"Ако бяхме убедени, че президентът очевидно не е нарушил закона, щяхме да го кажем", подчерта Мълър.

Той добави, че формулировките в доклада на разследването са били грижливо подбрани и че "написаното говори само за себе си".

В доклада на Мълър се посочва, че Тръмп се е опитал да поеме контрола над разследването на руската предизборна намеса и да уволни Мълър, за да му попречи да разследва потенциално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Робърт Мълър критикува главния прокурор на САЩ заради доклада за Русия

Мълър обобщи главния извод от доклада си с думите, че е имало "многократни и системни усилия за намеса в изборите" за президент на САЩ от 2016 г. Той потвърди наличието на "множество връзки" между Русия и членовете на предизборния екип на Тръмп, но добави, че не разполага с доказателства за съглашателство между двете страни.

Мълър каза още, че този доклад е неговото свидетелство и няма да дава допълнителна информация извън това, което вече е публично достояние.

Специалният прокурор също така заяви, че не смята за подходящо да свидетелства в Конгреса, въпреки желанието на демократите да го изслушат за разследването му на подозренията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г.

25 млн. долара струва разследването на руската намеса в изборите в САЩ

Робърт Мълър съобщи, че напуска министерството на правосъдието, след като разследването му е завършило, предаде Асошиейтед прес.

Мълър беше на щат в правосъдното министерство и след март, когато предаде доклада на разследването си на министъра Уилям Бар, но министерството не съобщава каква работа е вършел Мълър оттогава.

След като Мълър направи краткото си изявление, президентът Тръмп написа в Туитър: "Нищо от Доклада на Мълър не се променя. Нямаше достатъчни доказателства и следователно, в нашата Страна, човек е невинен. Случаят е приключен! Благодаря."

Междувременно демократът Джеролд Надлър, председател на правната комисия в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, обеща да потърси отговорност от президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

"Предвид факта, че специалният прокурор Мълър не е можел да повдигне криминални обвинения срещу президента, Конгресът е този, който трябва да отговори на престъпленията, лъжите и другите деяния на президента Тръмп - и той ще го направи", каза Надлър.
БТА