Роаял иска свикване на нов референдум за евроконституция във Франция
Роаял иска свикване на нов референдум за евроконституция във Франция / БГНЕС
Кандидатката на френските социалисти за президент Сеголен Роаял заяви в Люксембург, че трябва да се свика нов референдум във Франция през 2009 г. за европейска конституция, предаде Франс прес.

"Нужен е договор, който да позволи функционирането на европейските институции", заяви Роаял след среща с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Роаял каза, че е убедена европейка и че не иска французите да налагат наказание на европейските

страни, които вече са одобрили конституцията. Социалистическата кандидатка за президент на Франция се обяви за зачитане на правата на работниците в Европа.

Роаял изрази пожелание Европейската централна банка да не бъде "всемогъща" и при определяне на целите си да държи сметка за растежа и заетостта, а не само за овладяването на инфлацията.

Сеголен Роаял обори нападките на своите противници от десницата за имущественото й състояние и ги определи като скандални. "Аз съм заможна и смятам, че е нормално да се плаща имуществен данък", заяви тя по радио Ер Те Ел.

През последните дни Роаял бе обвинена, че заедно със своя партньор Франсоа Оланд, който е първи секретар на Френската социалистическа партия, е прибягнала до машинации, за да избегне плащане на този данък. "Няма да се оставя да ме наричат измамница. Намирам това за скандално", каза тя.