Републиканците печелят контрол и над Сената на САЩ
Републиканците печелят контрол и над Сената на САЩ / БГНЕС

Републиканците спечелиха контрола над Сената за първи път от осем години и не само запазиха, но и увеличиха мнозинството си в Камарата на представителите, на състоялите се вчера в САЩ междинни избори, съобщиха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати.

Републиканците ще разполагат с мнозинство от най-малко 52 места в 100-местния Сенат, според прогнози на Ройтерс/Ипсос. В Камарата на представителите републиканците добавят най-малко 10 места към сегашните си 234, а републиканците засега са си осигурили едва 157 места, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Така обновеният Конгрес, който ще започне работа през януари 2015 г., ще се контролира за първи път от 2006 г. насам изцяло от републиканците. Това означава, че те ще оглавяват всички комисии в двете камари и ще определят законодателния дневен ред. Такава перспектива не обещава на президента Барак Обама нищо друго освен сериозни вътрешнополитически трудности през последните му две години в Белия дом, отбелязва ТАСС.

Според екзит пол проучванията кандидатите от републиканската партия печелят важна победа в щатите Арканзас, Западна Вирджиния, Южна Дакота, Монтана, Колорадо, Айова и Северна Каролина, които преди се представляваха в Сената от демократи. В щата Кентъки водачът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл надделя над съперницата си от Демократическата партия и през януари ще оглави мнозинството в Сената.

Досега 53 сенаторски кресла принадлежаха на демократите, 45 на републиканците и две - на независими законодатели. По предварителни данни в новия Сенат републиканците ще разполагат с най-малко 52 места. Точното разпределение на местата ще стане известно по-късно, включително заради втория тур на изборите в Луизиана, който ще се състои през декември, тъй като на първия нито настоящата сенаторка демократ, нито претендентът републиканец печелят необходимите 50 процента от гласовете.

Сегашният лидер на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд поздрави Макконъл за победата, като добави, че избирателите очакват представителите на двете партии в Конгреса да работят заедно. Същото очаква и президентът Барак Обама, който покани водачите на демократите и на републиканците в Сената и в Камарата на представителите на среща в Белия дом идния петък.

Приемайки поздравления, Макконъл заяви, че републиканци и демократи "са длъжни да работят заедно по въпросите, по които могат да постигнат съгласие". Политолозите обаче смятат, че на правителството и новия Конгрес ще е много трудно да постигат съгласие по множество вътрешнополитически проблеми като имиграционната реформа и системата за здравеопазване. Не е изключено при тези обстоятелства Обама да бъде принуден да използва президентските си пълномощия.

По мнение на експерти демократите са претърпели толкова тежко поражение на изборите до голяма степен заради ниската популярност на самия президент. В някои щати рейтингът на Обама сега е под 40 процента. Неслучайно президентът не се появяваше често на прояви в подкрепа на кандидатите от партията си, а те се опитваха да се разграничат от него, отбелязва ТАСС.

Приоритетите на републиканците ще са икономически, посочва Франс прес. Десетки закони в подкрепа на икономическия растеж са готови да дадат "зелена светлина" за изграждане на петролопровода "Кийстоун Екс Ел" от Канада до Мексиканския залив, да стимулират производството на природен газ, да подпомагат дребния бизнес и да ограничат регулациите.

"Периодът на прекомерна намеса на държавата продължи достатъчно. Време е за промяна на курса. Време е страната да поеме по правия път", заяви след преизбирането си сенаторът Макконъл.

Председателят републиканец на Камарата на представителите Джон Бейнър незабавно обяви, че новият Конгрес, който ще поеме функциите си в началото на януари, ще се заеме с "реформата на данъчния кодекс, овладяване на проблема с разходите, реформата на съдебната система, на регулаторната система и с подобряването на образователната система".

За отбелязване е, че в двете камари на Конгреса ще има общо над 100 жени, подчертава АФП.

Източник: БТА