Разследват отговорността на полицията за стрелбата във Финландия
Разследват отговорността на полицията за стрелбата във Финландия / снимкa: БГНЕС

Финландският премиер Мати Ванханен заяви днес, че е започнало разследване на причините, поради които полицията не е могла да предотврати стрелбата в гимназията, след като ден преди драмата е разпитвала стрелеца, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Започна разследване за случилото се в предишните дни", заяви премиерът, който днес посети малкия град Кохайоки в Югозападна Финландия, където младеж уби вчера 10 ученици от гимназия за професионално обучение, след което се самоуби. "Изглежда, че полицията е реагирала веднага и се е срещнала с младежа, но не знаем с каква информация са разполагали и поради каква причина лицензът му за носене на оръжие не е отнет", каза още Ванханен на пресконференция. Той не уточни дали става въпрос за вътрешно разследване.

Авторът на стрелбата Мати Юхани Саари, един от учениците в учебното заведение, е бил разпитван от полицията на града ден преди трагедията, след като качил на сайта YouTube видеозаписи, в които отправя заплахи и стреля с пистолет. Той не е бил обезпокояван от органите на реда и разрешителното му за носене на оръжие не е било отнето.