Разпространиха документ в подкрепа на медиците ни на форум в Женева
Разпространиха документ в подкрепа на медиците ни на форум в Женева / netinfo

По инициатива на председателя на Народното събрание Георги Пирински от името на българската делегация в Интерпарламентарния съюз сред делегатите на 115-ата асамблея на съюза бе разпространен документ в подкрепа на българските медици в Либия, съобщи пресслужбата на българския парламент.

Документът е озаглавен "Продължаваща загриженост за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия".

Българската интерпарламентарна група, водена от Георги Пирински, участва от 16 до 18 октомври 2006 г. в 115-ата редовна асамблея на Интерпарламентарния съюз в Женева.

"В очакване на решението на либийския съд през ноември 2006 г., бихме искали отново да призовем за пълната подкрепа от страна на всички парламентаристи, присъстващи на 115-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз", заявяват българските депутати в обръщението си до своите колеги от 125-те делегации, представени на форума.

Като припомнят фактите по случая с осъдените медици, членовете на българската делегация изтъкват основателната си дълбока загриженост за съдбата на нашите сънароднички и палестинския лекар, които вече над седем години и половина са в либийските затвори.

"Окончателно е доказано, че срещу обвиняемите са били извършени сериозни нарушения на човешки права: мъчения за изтръгване на самопризнания, малтретиране и задържане на неизвестно място без възможност за свиждане по време на следствието и началното съдебно разследване, нарушаване на правото на справедлив процес, проточени процедури, многобройни съдебни грешки и процедурни нередности", се казва в документа.

"Въпреки че твърдо отхвърли всякаква отговорност за трагедията в Бенгази, българското правителство мобилизира всичките си дипломатически ресурси, за да инициира хуманитарни действия за смекчаване на нейните последици", се изтъква в разпространената информация.

Като подчертават, че осъдените на смърт медицински сестри са невинни и изтъкват безусловната подкрепа на международната общност, в разпространения документ българските парламентаристи посочват, че пореден израз на тази подкрепа е призивът на четирима видни британски учени, които в отворено писмо призовават медицинските и научните власти в арабските страни, САЩ и ЕС, както и съответните органи на ООН "да упражнят в най-голяма степен влиянието си върху либийския държавен ръководител, за да бъдат предотвратени едни съдебни убийства".

Копие от писмото на британските учени, публикувано във вестник "Таймс" на 13 октомври 2006 г., е приложено към обръщението на българската делегация.

В рамките на форума заседават трите постоянни комитета на асамблеята: "Мир и международна сигурност", "Устойчиво развитие, финанси и търговия" и "Демокрация и човешки права".

Във фокуса на 115-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз са следните теми: сътрудничеството между парламентите и ООН, насочено към укрепване на световния мир от гледна точка на борбата срещу тероризма и енергийната сигурност; ролята на

парламентите при проследяване на изпълнението на Целите на хилядолетието с оглед на проблема за външния дълг и премахването на бедността и корупцията, и проблемът с безследно изчезналите в резултат на насилие и военни конфликти.