Янукович поискал военна помощ от Русия
Янукович поискал военна помощ от Русия / снимка: БГНЕС, архив

Сваленият украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския президент Владимир Путин Русия да използва военна помощ в Украйна, за да защити украинското население.

Това заяви късно снощи пред Съвета за сигурност руският посланик в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Франс прес и БТА.

Янукович пише, че Украйна е на ръба на гражданска война след събитията в Киев.

"Застрашен е човешки живот, хора са подложени на преследвания", цитира Чуркин писмото на Янукович, който искал Русия да използва въоръжените си сили, за да защити украинското население и да възстанови реда и законността в Украйна.

„Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънародниците ни", продължи Чуркин, цитиран от АФП.

По думите му сваленият украински президент обяснил, че "под влияние на западните държави се извършват актове на терор и насилие".

Чуркин предостави копие от писмото на членовете на Съвета за сигурност, който се събра снощи на спешно заседание по искане на Русия. Посланикът заяви, че в Украйна е извършен въоръжен преврат от радикални екстремисти, отбелязва ДПА.

ИТАР-ТАСС посочва, че писмото на Янукович е с дата 1 март.

"Обръщам се към президента на Русия Владимир Владимирович Путин с молба да използва въоръжените сили на Руската федерация за възстановяване на законността, мира, правовия ред и стабилността и за защита на населението на Украйна", цитира ИТАР-ТАСС писмото на Янукович до Путин, прочетено пред Съвета за сигурност от руския посланик в ООН.

„Действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни", подчерта в заключение Виталий Чуркин.