Ядрените оръжия носят само нещастие, заяви иранският външен министър
Ядрените оръжия носят само нещастие, заяви иранският външен министър / снимка: Reuters

Ядрените оръжия носят само нещастие и ще е добре светът да се освободи от тях, заяви иранският външен министър Манучехр Мотаки в Атина, където пристигна на двудневно посещение, съобщава агенция Франс прес.

"Ядрените оръжия не решават нито един проблем. Те носят само нещастие. Мисля, че всички страни трябва да вървят към освобождаване от тях. Това е най-голямата гаранция за сигурност", каза Мотаки в началото на посещението си в Атина.

В Женева след 14-месечно прекъсване бяха възобновени преговорите между Иран и Шесторката (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия) по ядрената програма на Техеран. Преговорите се очертават трудни, тъй като Иран продължава категорично да отхвърля всякакво преустановяване на програмата си за обогатяване на уран.

Техеран обяви, че контролира целия производствен цикъл на ядреното гориво, с което засили безпокойството на Запада, отбелязва АФП.

Западните сили подозират Иран, че се опитва да се сдобие с ядрени оръжия под прикритието на ядрена програма за граждански цели, което Техеран отрича.