Десет бика препуснаха днес по улиците на испанското село Вилясека де ла Сагра, преследвайки стотици участници в първото надбягване с бикове, организирано в страната от началото на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Множество градове и села из Испания традиционно провеждат подобни фестивали, но миналата година надбягванията бяха забранени, след като в страната бяха наложени строги ограничения срещу разпространението на COVID-19. През последните години освен това те срещат все по-голяма съпротива, а испанското общество остава разделено по спорния въпрос за използването на бикове за спорт и развлечение.

Съд отмени полицейския час в Барселона

Нямаше ранени хора в днешното надбягване в селото с 1700 жители, разположено 65 км южно от Мадрид.

За да се спазят ограниченията през седмицата на фестивала (5 до 12 септември), броят на бягащите пред биковете бе ограничен до 900 дневно, съобщи общинският съвет. Зрителите пък са ограничени до 1300 на надпревара.

Испания е лидер във ваксинацията срещу COVID-19

През 2020 г. анкета, публикувана от социологическата компания "Електомания", показа, че 47 процента от испанците желаят борбите с бикове да бъдат забранени, докато 18,6 процента се противопоставят на подобна забрана, а 37 процента са срещу борбите с бикове, но не искат те да бъдат забранявани.
БТА