/ iStock
Популярната платформа може да е много практична
Android Auto е популярна софтуерна платформа, която вече е част от огромен брой автомобили. А освен това може да се използва дори и за автомобили, които нямат инфотейнмънт система. Нужен е само смартфон с Android.

Android Auto е наличен в около 200 млн. автомобила на пътя. Има и над милиард смартфона, които могат да използват платформата, която Google развива бавно, но упорито.

И въпреки това, много хора все още не са запознати с Android Auto и възможностите. Ето най-важните неща, които трябва да знаем.

Android Auto е софтуер, който е вграден в Android. Не е нужно да се изтегля допълнително приложение или да се инсталира каквото и да е. Ако смартфонът ви има версия Android Oreo (8) или по-нова, то той има Android Auto. А ако е с версия Android 11 или по-нова, то тогава поддържа и безжичната версия на платформата.

И като стана дума за това, Android Auto може да се използва по три начина – на екрана на смартфона (най-неудобен), през USB кабел, който да се свърже с инфотейнмънт системата или безжично пак с нея. Вторите две са най-удобни, тъй като инфотейнмънта става дисплей на Android Auto, като за целта е нужно и самата кола да поддържа платформата. Макар визуално грозновато заради кабела, използването на Android Auto по жица е най-добър вариант, тъй като през това време смартфонът ще се зарежда.

Макар да има автомобили, които имат инсталиран Android Auto в самите си системи, в повечето случаи се използва връзката със смартфона. Това има своето предимство, тъй като през него Google актуализира услугата и така винаги използваме най-новите възможности.

Обикновено телефонът автоматично разпознава свързването с автомобила и предлага активиране на Android Auto. Ако потвърдим, на дисплея на колата ще се появи началният екран на Android Auto. На него ще се покажат наличните приложения. Това са Google Maps, Waze, както и някои стрийминг услуги за музика и т.н.

Списъкът с приложения съзнателно е ограничен само до програми, които ще са практични и няма да разсейват. Android Auto поддържа и гласови команди, които улесняват управлението на приложенията. Има и интеграция с Google Assistant за командване на навигацията с глас, набиране на номера и др.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня