/ iStock/Getty Images
Филипините регистрираха първия си случай на маймунска шарка тази година, но Здравното министерство все още установява дали това е новият и опасен вариант, предизвикал глобална тревога, предаде АФП.

Смъртоносен и по-предаваем щам на вируса, известен като Clade 1b, уби стотици хора в Демократична република Конго и беше открит в Швеция и Пакистан през последните дни.

Миналата седмица Световната здравна организация обяви вълната от маймунска шарка за извънредна заплаха за общественото здраве от международна значение, което е най-високото ниво на тревога.

33-годишният филипинец, заразен с вируса, не е пътувал извън страната. Неговият случай беше докладван от държавната болница на 18 август.

Здравните власти очакват резултатите от секвенирането, за да проверят дали случаят е от Clade 1b.

„Симптомите са почнали преди повече от седмица с треска, която е била последвана четири дни по-късно от отчетлив обрив на по лицето, гърба, тила, торса, слабините, както и по дланите и стъпалата“, заявиха от отдела за случая във Филипините.

Резултатите от тестовете на проби, взети от кожните лезии на мъжа, „са положителни за ДНК на вируса на маймунска едра шарка“, се казва в изявлението.

Случаят е десетият лабораторни потвърден такъв за заразяване с маймунска едра шарка, за който се съобщава на филипинското здравно министерство. Последният предишен случай беше регистриран през декември миналата година.

Отделът обяви, че актуализира насоките си за маймунска шарка, за да насърчи хората, които проявяват симптоми, да потърсят консултация и изследване.

„Нашата здравна система работи. Можем да се справим със ситуацията и ще държим обществеността добре информирана“, каза министърът на здравеопазването Теодоро Хербоса.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС