Първата официална визита на Медведев ще бъде в Казахстан
Първата официална визита на Медведев ще бъде в Казахстан / снимка: БГНЕС

Новият президент на Русия Дмитрий Медведев ще направи на 22 и 23 май държавно посещение в Казахстан по покана на държавния глава Нурсултан Назарбаев, предаде ИТАР-ТАСС.

Това ще е първата визита в чужбина на Медведев след встъпването му в длъжност като президент на Русия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

След визитата в Астана - на 23 и 24 май, Медведев ще направи официално посещение в Китай по покана на президента Ху Цзинтао, информира пресслужбата. За визитата съобщи и китайското външно министерство, сочи информация на Асошиейтед прес.

През юни се очаква Медведев да разговаря в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Според печата в Германия посещението е насрочено за 5 юни, предаде Франс прес.

Агенцията разглежда избора на Китай за първото посещение на Медведев в "далечната чужбина" за Русия (за разлика от "близката" - постсъветските страни) в контекста на разширяващото се икономическо сътрудничество между Москва и Пекин, по-специално в енергийната сфера.

След встъпването си в длъжност на 7 май 2000 г. бившият руски президент Владимир Путин също избра за първите си посещения бивши съветски републики - Узбекистан и Туркменистан, а после Беларус.

Първият лидер на държава от "далечната чужбина", с когото се срещна Путин, бе президентът на САЩ Бил Клинтън, посетил Москва на 3 юни 2000 г. На 5 юни същата година Владимир Путин разговаря в Рим с папа Йоан Павел Втори и с тогавашния италиански премиер Джулиано Амато, а на 13 юни посети Испания, припомня АФП, като цитира справка от сайта на Кремъл.