Гърците изхвърлят един милион тона храна годишно, това сочат данни от проучване на голяма верига за хранителни стоки в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема". Проучването е изготвено на базата на подадена информация от доставчици, търговски обекти, складове и клиенти.
Анализ на данните показва, че всеки гражданин на Гърция всяка година изхвърля 98,2 килограма храна. За едно четиричленно семейство разхищението възлиза на 392,8 килограма хранителни продукти. От тези количества най-малко половината биха могли да бъдат консумирани.
Разхищението на храни е световен екологичен и социален проблем. Тонове храни стигат до контейнерите за отпадъци, докато в същото време милиони хора по света гладуват.
Всяка година 1/3 от световното производство на хранителни продукти се разхищава. За производството на зеленчуците, плодовете и останалите хранителни продукти се разходват ценни природни ресурси и се освобождават значителни количества парникови газове.
Анализ на данните показва, че всеки гражданин на Гърция всяка година изхвърля 98,2 килограма храна. За едно четиричленно семейство разхищението възлиза на 392,8 килограма хранителни продукти. От тези количества най-малко половината биха могли да бъдат консумирани.
Разхищението на храни е световен екологичен и социален проблем. Тонове храни стигат до контейнерите за отпадъци, докато в същото време милиони хора по света гладуват.
Всяка година 1/3 от световното производство на хранителни продукти се разхищава. За производството на зеленчуците, плодовете и останалите хранителни продукти се разходват ценни природни ресурси и се освобождават значителни количества парникови газове.