Противоречиви мнения за прозрачността на изборите в Русия
Противоречиви мнения за прозрачността на изборите в Русия / снимкa: БГНЕС

Противоречиви мнения се появяват днес в Русия относно прозрачността на изборите за Държавна дума, на които партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" спечели 64,1 процента от гласовете при обработени почти 98% от протоколите. Според наблюдатели от мисията на ОНД произведените избори за "свободни и прозрачни", а според Международните наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ – те не са били честни.

"ЦИК на Руската федерация е осигурила всички условия, за да може всеки гражданин да гласува на вчерашните избори за Държавна дума независимо къде се намира в деня на вота", заявяват наблюдатели от мисията на ОНД, цитирани от ИТАР-ТАСС. Отбелязват наистина някои технически пропуски, по-специално недостиг на удостоверения за гласуване на друго място и гласуване в друга стая, а не там, където се получават бюлетините. Тези пропуски обаче "не са изиграли никаква роля", заяви Николай Чергинеца от Беларус, според когото изборите са минали "открито, гласно и демократично".

Изборите, минали при висока конкурентност и състезателност, отговарят на руското изборно законодателство и на общоприетите подходи към провеждането на демократични избори, смята шефът на мисията наблюдателите от ОНД Науриз Айдаров. Мисията ОНД включваше 132-ма представители на законодателни и изпълнителни органи от 10 държави членки на Общността, припомня БТА.

Според международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) руските избори обаче не са били честни. "Главното заключение е, че изборите в неделя не успяха да отговорят на изискванията, които имаме", заяви председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Йоран Ленмаркер.

"Липсва реално разделение между отделните власти и вотът приличаше повече на референдум за политиката на Путин, отколкото на парламентарни избори", заяви ръководителят на гостуващата в Русия делегация на ПАСЕ Люк ван ден Бранде. Той заяви, че несъмнено са извършени злоупотреби с административните ресурси, за да се повлияе на резултатите.