Протестиращите се изтеглят от международното летище на Банкок
Протестиращите се изтеглят от международното летище на Банкок / снимкa: БГНЕС

Стотици демонстранти, протестиращи срещу тайландското правителство, започнаха да напускат днес международното летище на Банкок, което са окупирали повече от седмица, съобщи Франс прес.

Опозицонерите от "Народния съюз за демокрация" обявиха вчера, че прекратяват всичките си акции Банкок, включително блокирено на летищата, след съдебно решение, довело до оттеглянето на премиера Сомчай Вонгсават. Очаква се от утре полетите от международното летище край сктолицата да бъдат възобновени, допълва АФП.

Банкокското международно летище "Суварнабхуми" може да възобнови частично работата си до полунощ вдругиден, след като протестиращите прекратят блокадата му, съобщи представител на летищните власти, цитиран от Ройтерс.

Вероятно ще са нужни няколко дни за разчистване на терминала, за привеждане в действие на компютърната система и завършването на някои проверки, каза Серират Прасутанонд, изпълняващ длъжността ръководител на компанията оператор на тайландските летища. Той обаче отбеляза, че е твърде рано да се каже кога ще бъде възстановен напълно нормалния режим на работа.

Демонстрантите се съгласиха да напуснат двете летища на Банкок, които окупират от няколко дни. Решението бе взето, след като Конституционният съд забрани управляващата партия "Власт на народа", а премиер Сомчай Вонгсават съобщи, че е приел съдебното решение да се оттегли от властта заради изборни измами на партията.

Заради протестите гражданските полети от Банкок бяха спрени и над 300 000 туристи се оказаха в невъзможност да напуснат страната.