Произнасят присъдите по делото за клевета срещу медиците
Произнасят присъдите по делото за клевета срещу медиците / netinfo
Очаква се в днес около 15 часа Районният съд в Триполи да оповести присъдите по делото за набедяване, в което са обвиняеми петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф. Ход на делото бе даден на 11 февруари, като през изминалите месеци броят на либийските ищци непрекъснато нарастваше.

Какъв е окончателният брой на либийските офицери, които се чувстват засегнати от признанията на петте българки и палестинеца, че са били измъчвани по време на предварителното следствие ще стане ясен само след няколко часа.

До последното заседание на Районния съд на 6 май либийските ищци бяха седмина, като общият размер на техните искове възлиза на около 25 млн. долара. Прокуратурата поиска максималното наказание от три години затвор за подсъдимите, а техният защитник Осман Бизанти уточни, че ако бъде присъдено, наказанието следва да бъде изтърпяно без да се отчита фактът, че българските медицински сестри и палестинският лекар са в затвора вече осма година.

В същото време адвокат Бизанти изрази надежда, че присъдите по това дело ще бъдат оправдателни, тъй като исковете, по които то е заведено са напълно неоснователни.

Днес петте български медицински сестри няма да дойдат в съдебната зала, за да чуят присъдите си каквито и да са те. По време на последните две заседания те бойкотираха съда в знак на протест срещу цирка, който се разиграва в него. Същото ще се случи и днес.

В хода на делото за набедяване тезата на сънародничките ни бе, че либийските офицери лъжат, като твърдят под клетва, че не са ги измъчвали. Най-вероятно петте българки ще научат окончателното решение на Районния съд от своите адвокати Осман Бизанти и Хари Хараламбиев.

Пред Дарик радио адвокат Хараламбиев заяви, че преди днешното заседание ще се опита да уточни с либийския си колега възможността евентуалните осъдителни присъди да бъдат обжалвани пред по-висша съдебна инстанция.