Продължава срещата на върха на Г-20, изключителни мерки за сигурност
Продължава срещата на върха на Г-20, изключителни мерки за сигурност / снимки: БГНЕС
Продължава среща на върха на Г-20, изключителни мерки за сигурност
21977
Продължава среща на върха на Г-20, изключителни мерки за сигурност
  • Продължава среща на върха на Г-20, изключителни мерки за сигурност

Заради мерките за сигурност американският град Питсбърг, където се провежда третата среща на върха на Г-20, прилича на затвор.
 
Ръководителите на 20-те най-големи икономики в света вече дават първи признаци, че са си взели поука от икономическата и финансовата криза. Вече е готова проектодекларация, от която личи волята им да ограничат премиите във финансовия сектор и да продължат мерките за стимулиране на икономиката. И докато първите дами на лидерите, които участват в срещата на върха получиха от домакинята Мишел Обама уникални порцеланови сервизи за чай и мед от Белия дом, журналистите, които отразяват форума, са подложени на невиждани „лишения". В съзвучие с кризата за първи път на медиите не са предоставени безплатни телефони, храна и дори кафе.

В навечерието на форума руският президент Дмитрий Медведев намери време да се срещне със студенти и преподаватели от университета в Питсбърг. На Медведев му се наложи да отговаря на широк кръг от въпроси - икономически, политически и твърде лични. Ето коментара му за очакванията от срещата на Г-20: „През цялото време говорим за това, че ни е необходима нова финансова архитектура. И ако в крайна сметка работата на Г-20, ако не през тази година, то през следващата година доведе до изграждането на основите на тази съвременна финансова архитектура, аз ще смятам нашата задача за изпълнена."
 
Ето как Медведев коментира и отношенията между Москва и Вашингтон:  „Като цяло ми е много приятно да общувам с настоящия президент на САЩ. И за това има няколко причини. Първо, ние сме хора от едно поколение. Имаме еднакво образование. Когато бях аспирант, четях юридическа литература, която в този момент е била редактирана от Барак Обама. Това е един доста интересен момент. Тогава аз не знаех, че той е редактор на тези книги. Ако знаех, щях да ги чета по-задълбочено. Но така или иначе това е любопитно!"
 
На финала на срещата в университета прозвуча и фундаменталният въпрос „Кое е най-важното в живота?". Медведев обаче се оказа подготвен: „Любовта. Какво може да е по-важно от нея? Любовта към близките, към тези, които ни обкръжават. Любовта е смисълът на живота. Всеки от нас разбира тази дума по различен начин. Но вероятно това наистина е най-важното".
 
Мир и любов цари на 64-та годишна сесия на Общото събрание на ООН. След като вчера либийският лидер Муамар Кадафи скъса демонстративно устава на международната организация, но нарече американският президент Барак Обама свой син, днес бе ред на шоуто на венецуелския президент Уго Чавес. Той намекна, че ако за него Джордж Буш е дявол, то Барак Обама е ангелът на надеждата: „Президентът Обама е интелигентен човек. И аз се надявам, че Господ ще го опази от куршумите, които убиха президента Кенеди. Надявам се, че Обама, ще съумее да види, това, което трябва да бъде видяно и ще донесе необходимата промяна. Тук вече не мирише на сяра! Не, не мирише! Миризмата си е отишла! Мирише на нещо друго. Мирише на надежда. И всички вие трябва да имате надежда в сърцата си. Трябва да бъде сложен край на империализма. Каква щеше да е Латинска Америка сега, ако американците не ни натрапваха своя модел, ако не бяха угасили светлините на нашата зора!?" 
 
Още по-силен бе Уго Чавес в интервюто си за Лари Кинг. Пред СNN венецуелският президент напълно сериозно заяви, че администрацията на Белия дом от времето на Джордж Буш и планирала неговото убийство: „САЩ, правителството на Буш клатеше моята власт, то подготвяше моето убийство, то не ме уважаваше. Затова днес пред Общото събрание на ООН казах, че тук вече не мирише на сяра. Усеща се нов вятър на надеждата."
 
На въпроса на Лари Кинг откъде е знаел, че правителството на Буш се е опитвало да го убие, Чавес невъзмутимо отговори: „Аз видях моите убийци. Аз разговарях с тези, които искаха да ме убият. Те имаха заповед да ме убият. Те не ме убиха, но у мен нямаше и капка съмнение, че тази заповед идва от Белия дом. Така както Белият дом поръча убийството на Салвадор Алиенде и Че Гевера и бомбардировките над Панама и Никарагуа, това е нашата история. Но сега искаме нещо ново. Искаме мир."
 
По време на интервюто Чавес разкри, че обича Исус Христос, че харесва актьора Чарлз Бронсън, който е известен с участията си във филмите „Имало едно време на Запад" и „Мръсната дузина" и че обожава да пее, въпреки че не бил добър певец.
 
Политическата песен на бившия премиер на Израел Ехуд Олмерт изглежда изпята. Днес започна съдебният процес срещу него по обвинения в корупция. Олмерт е обвиняем за измами, злоупотреба с доверие, фалшифициране на корпоративни документи и укриване на доходи. Случаите обхващат периода, в който Олмерт е бил кмет на Ерусалим и министър, но не и премиер. Ето какво коментира пред ВВС журналистът от „Джерусалим поуст" Гил Хофман: „Олмерт искаше да се посвети на мира, но вместо това се посвети на корупцията. Това доведе до политическата му смърт. И това беше доста жалко за него, защото той направи много за близко-източния мирен процес."
 
Според защитата обаче обвиненията срещу клиента им са смехотворно слаби. Ормерт е първият министър-председател на Израел, срещу когото са повдигнати обвинения в корупция. В края на септември миналата година той бе принуден да подаде оставка.